Welke invloed heeft mindset op mijn gezondheid?
Alles wat je denkt heeft net zoveel invloed op je gezondheid als ‘echte’ voeding. Denken en gevoel kun je als emotionele voeding zien. Een positieve levensinstelling geeft energie, waar een negatieve levensinstelling energie kost. En een vitale geest zorgt voor een vitaal lichaam. Gedachtes en gevoelens hebben een grote uitwerking. De mens heeft ongeveer 60.000 gedachtes per dag. Zijn jouw gedachtes over het algemeen positief of negatief? Bewustwording geeft je macht om dit te veranderen.
Tips om je geest te versterken
Niet alleen je psyche heeft invloed op een sterke geest: eet dagelijks groente en fruit – beweeg in de buitenlucht – zorg voor voldoende slaap – luister naar muziek – zorg voor voedende sociale contacten – ga creatieve uitdagingen aan – wees optimistisch (en als je dit niet bent, zoek uit waarom niet) – leef gepassioneerd en voed je dromen – werk aan negatieve overtuigingen – voed je geest regelmatig met stilte – wees kwetsbaar en maak fouten: zonder fouten geen groei – heb jezelf lief – accepteer lijden bij het veranderen van je leefstijl: het is niet altijd makkelijk op de korte termijn.
1. Geestelijke flexibiliteit
Niet de sterksten overleven, maar degenen die zich het beste kunnen aanpassen. En dat vergt geestelijke flexibiliteit. Net zoals uit één zaadje een bos kan groeien, kan vanuit één inzicht een bewustwordingsproces op gang komen en je leven en gezondheid veranderen.
Het ervaren van een vrije geest werkt verlossend. Gezonde voeding en beweging zijn belangrijk, maar zonder een gezonde geest is er geen optimale gezondheid. Het is immers ‘mind over matter’. In de praktijk blijken de grootste ‘energielekken’ zich vooral op het emotionele vlak te bevinden. Het aanpakken van jouw overtuigingen (het eigen geloof) zal tot een (innerlijke) transformatie – en hiermee meer vrijheid – leiden.
Lichaam en geest als tandem
Je lichaam kan als een filtraat van je geest worden gezien: je wordt wat je denkt en voelt. De belangrijke rol van de psyche wordt duidelijk in het vakgebied van de psycho- neuroimmunologie. Hier wordt de psyche als kapitein van het schip gezien. Deze beïnvloedt je zenuwstelsel (neurologie) en je afweer (immunologie), waardoor lichaam en geest verbonden zijn. Als je weet dat nog geen vijf procent van wat je ziet gebaseerd is op feitelijke waarneming en 95 procent uit herinnering, aanvulling, weglating en samenvatting bestaat, dan snap je dat jijzelf dus je grootste teamgenoot of grootste tegenstander kan zijn! Want hoe je denkt en wat je gelooft is van grote invloed op je leven. Of, zoals de Griekse filosoof Epiktetos zei: ‘Wat een mens in verwarring brengt zijn niet de feiten, maar de meningen over die feiten.’
Het hoogste niveau is om in flow met het universum samen te werken. Jouw gedachten en visualisaties zijn frequenties die je uitzendt. Met een positieve mindset en mentale gezondheid heb je grote kans om je wensen uit te laten komen. Het universum is rijk voorzien, maar negatieve overtuigingen staan deze overvloed – vooral innerlijke vrijheid en geluk – in de weg. De grootste uitdaging is daarom je negatieve overtuigingen te verwijderen. Ontmasker de oorzaak hiervan (het negatief geloof over jezelf!). Dat is vele malen effectiever dan eindeloos positieve mantra’s herhalen, terwijl je diep vanbinnen nog steeds denkt dat ‘je niet goed genoeg bent’.
Liefde versus angst
Liefde en angst zijn de twee grootste evolutionaire krachten. Zonder angst konden we niet overleven – het was verstandig om bij het zien van een tijger te vluchten – en zonder liefde ons niet ontwikkelen. Je kunt iedere keuze uit liefde of angst maken. Simpel gezegd is liefde loslaten en angst vasthouden. Beiden hebben een heel ander effect op je gezondheid. Langdurige angst werkt beklemmend, blokkeert en heeft zo een negatieve uitwerking op je gezondheid. Liefde maakt vrij, laat stromen en heeft een positieve uitwerking op je gezondheid. Bij angst is het belangrijk om de oorzaak ervan op te sporen. Om de stap van angst naar liefde te kunnen maken is vertrouwen nodig. Vertrouwen nodigt uit tot loslaten. Door dit loslaten ontstaat nieuwe ruimte – je handen worden vrij om iets nieuws aan te pakken – om je verder te ontplooien. Let er eens op: doe jij dingen omdat je het wil (liefde) of omdat je iets anders vermijdt (angst)?
Ik hoef niet te veranderen
Weerstand houdt vaak verandering tegen. Mensen blijven liever in hun comfortzone hangen. Veranderen vraagt moed en vertrouwen: je neemt een eerste stap zonder goed zicht op het pad te hebben. Volgens psychiater Damiaan Denys doen we meer dingen niét vanuit angst, dan dingen wél omwille van ons verlangen.
Veranderingen beïnvloeden jezelf en hiermee ook je omgeving. Het is daarom goed om bij gewenste doelen jezelf de volgende vragen te stellen:
- Wat is de positieve intentie van mijn huidige gedrag?
- Wat is mijn droom? Wat wil ik bereiken?
- Hoe belangrijk is deze verandering voor mij?
- Hoe realistisch is deze verandering?
- Hoe groot is mijn invloed daarop?
- Hoe gemotiveerd ben ik om dit te veranderen?
- Wat heb ik nodig om dit doel te bereiken?
- Wanneer is mijn plan succesvol?
- Welke mensen hebben te maken met deze verandering?
- Welke gevolgen heeft dit voor hen?
- Wat zegt het over mij als mijn plan geslaagd is?
- Wat zegt het over mij als mijn plan is mislukt?
- Welke emotionele saboteurs kunnen mijn plan dwarsbomen?
Deze vragen maken je doel concreet en schijnen licht op eventuele knelpunten in dit veranderproces. Misschien wil je meer verdienen, maar durf je de stap niet te nemen. Misschien wil je gezonder gaan eten, maar kookt je partner altijd. Misschien wil je meer gaan bewegen maar heb je geen oppas voor de kinderen. Het inzichtelijk krijgen van deze knopen geeft ruimte voor creatieve oplossingen of het besef dat de verandering (even) niet past. Waar een wil is, ontstaat een weg. Het belangrijkste bij gedragsverandering is niet het plan van aanpak, maar de vraag of je het waard bent om te veranderen. Jezelf verlossen van je negatieve geloof over jezelf. Daarvoor moet je dit geloof eerst helder hebben. Dit opent de deur van ongewenst naar aangepast gedrag.
Uit je comfortzone?
De meeste mensen weten goed wat ze niét willen. Dit houdt ze in hun comfortzone. Maar het leven start vaak aan het einde van die comfortzone. Daar kan geluk, vrijheid en verantwoordelijkheid liggen. Wat de mensen wél willen, weten ze vaak minder goed. Dat is jammer, want het bewustzijn is als een mijnwerkingslamp op je hoofd: datgeen waar je jouw bewustzijn op richt wordt zichtbaar. Je kunt je aandacht dus beter richten op wat je wél wilt. Hoe specifieker je dat hebt, hoe beter je (onder)bewustzijn dit snapt en zo richt je het licht duidelijk op wat je wilt. Bedenk: alles wat aandacht krijgt, groeit. Heb je controle over je gedachten, dan heb je controle over je lichaam.
Gedragsverandering
Gedragsverandering vindt pas plaats als je:
1. De juiste informatie hebt (informatie uit deze online cursus).
2. Een duidelijk doel hebt.
3. Een plan hebt om je doel te bereiken (een doel zonder plan is een wens).
4. Geloof, wilskracht, maar vooral toewijding hebt om je doel (dagelijks) in je leefstijl te integreren.
Heb je de bovenstaande vier punten als routine aangepast, dan wordt dit na minimaal 66 dagen een automatisme, waardoor je gedrag is veranderd. Alles start met het geloof dat je kunt veranderen: jij hebt jouw gezondheidsheft in eigen hand. Daarbij is toewijding de brug tussen intentie en werkelijkheid.
2. De brug in de praktijk
Een gezonde leefstijl ontstaat door nieuwe gewoontes in jouw leven te integreren. Niet door het lezen van deze informatie, maar door het toepassen. Maak de leefstijladviezen uit deze cursus zo concreet mogelijk en plan het letterlijk in.
- Maak je doelen helder. Zorg dat deze doelen haalbaar, realistisch, positief en specifiek voor je zijn. Bijvoorbeeld, ik:
- Ga morgen gezonder ontbijten met een groene smoothie (zorg dat je de ingrediënten in
- huis hebt).
- Start iedere dag met 5-10 minuten sporten.
- Neem op woensdag en zaterdag een koude douche.
- Ga in het weekend een uur eerder naar bed
- Lees iedere zondagochtend in mijn favoriete boek.
- Check vanaf nu alleen om 8:00 uur en 19:00 uur mijn Facebook.
- Open ’s avonds geen e-mail meer.
- Ga iedere week tien euro sparen gedurende een jaar.
- Doe de TV op werkdagen na 20:00 uur uit.
- Train vanaf volgende week op dinsdag en vrijdag een uur lang voor de marathon van
- volgend jaar.
- Sta iedere dag tien minuten eerder op om te mediteren.
1. Dit is een eerste stap. Er is nog niets veranderd in jouw leefstijl, maar wel in jouw mind. Je spreekt een intentie uit. Je hebt je doel(en) helder. Start vandaag! De leefstijldriehoek helpt je hierbij.
2. Geef jouw doel deze maand de hoogste prioriteit. Visualiseer jezelf met het nieuwe gedrag. Voel wat er positief verandert en hoe je je voelt als je nieuwe gewoonte in je gedrag is geïntegreerd. Geeft meditatie je meer rust in je hoofd? En kun je ontspannen naar het gezang van vogels luisteren? Voel je hoe je door het hardlopen slanker en fitter wordt? En meer energie voor je talenten en sociale contacten hebt? Roep deze beelden regelmatig op!
3. Wees alert op emotionele saboteurs. Je eigen gedachten (ik kan het toch niet) of verleidingen (wil je nog een koekje) kunnen je van je doel afhouden. Breng deze valkuilen in kaart voordat je begint en schakel ze voor zover mogelijk uit: wil je afvallen, zorg dan dat er geen chocolade in huis is. Waak voor ‘vandaag geen zin, ik doe het morgen wel’. Morgen bestaat niet, alleen vandaag. Stop pas met je nieuwe gewoonte als de positieve gezondheidsvoordelen merkbaar zijn: meer energie, een betere stemming, diepere slaap of meer zelfvertrouwen en zelfcontrole. Oefen iedere dag totdat je je sterk, gelukkig en fit voelt. Het is niet een kwestie van denken, maar een kwestie van doen.
4. Vier tussentijdse successen. Koop een leuk boek, neem een massage of ga naar de sauna. Laat je niet uit het veld slaan als je op een dag je doel niet haalt. Beschouw het als een les die je motiveert om juist verder te gaan. Wees lief voor jezelf. Gun jezelf de tijd totdat het doel routine is geworden. Denk in termen van progressie in plaats van resultaat.
5. Na verloop van tijd is je nieuwe gewoonte in je gedrag verankerd. Het integreren van een nieuwe gewoonte kostte in eerste instantie veel energie, omdat je er zoveel bij na moest
denken. Nu het een automatisme is, spaart het juist energie. Besef dat gezond leven geen statisch eindpunt is, maar een levenslang proces. Samen met mijn team gebruiken wij de leefstijldriehoek ook non-stop, dus het hele jaar door. Op iedere losse leefstijlpijler kun je jezelf trainen en beter worden. Het is een proces dat nooit eindigt.
Zie jezelf – zowel je lichaam als je leven – als een kostbaar project in uitvoering. Bedenk dat een kathedraal ook niet in één week is gebouwd. Als je wilt dat je leven anders is, moet je eerst bereid zijn om wat anders te doen om dit te bereiken. Je comfortzone oprekken en hiermee je gezondheid versterken. Wij helpen je graag (en doen zelf ook mee).
OM TE ONTHOUDEN (TOP 3)
1. Krijg je (gezondheids)doelen helder.
2. Gebruik je mind voor je (positief denken) in plaats van tegen je.
3. Morgen bestaat niet. Start vandaag.
Met dank aan Richard de Leth, Oersterk – met toestemming overgenomen.